Com funcionen les notes de tall?

La nota de tall és la relació entre el nombre de places d’una titulació i el nombre d’alumnes que la demanen. No és una nota que decideixin les universitats. Per exemple, si s’ofereixen 30 places a un grau d’una universitat i hi ha 20 persones que hi sol·liciten plaça, s’agafa en primer lloc l’estudiant amb millor nota, després el següent i així successivament fins arribar a l’estudiant número 20. La nota de l’estudiant número 20 serà la nota de tall d’aquest curs.

Les notes de tall del curs 18-19 no se sabran fins l’última setmana de juliol, tot i que la nota de l’any anterior pot servir de referent, ja que no solen variar massa d’un curs a l’altre.

Com funcionen les notes de tall?

Per què un mateix grau té notes de tall diferents en funció de la universitat on s’imparteix?

La variació entre les notes de tall s’explica per l’oferta i la demanda. Un grau pot ser més demandat a una universitat, per exemple, per a seva ubicació. Hi ha més massa crítica de gent a Barcelona i, per tant, un grau a una universitat de Barcelona tindrà més demanda que el mateix grau en una universitat ubicada a una ciutat més petita o més allunyada de la capital. També pot influir el preu: per exemple, una universitat que ofereix el grau a preu públic tindrà més demanda que una universitat que ofereix el mateix grau a preu privat o semi privat.

Això no vol dir que una universitat amb nota de tall més alta ofereixi uns millors estudis, sinó que per circumstàncies diverses com poden ser la ubicació, el preu, el número de places que ofereix o la reputació, aquesta universitat és més sol·licitada que una altra.

Si vols triar la millor opció, mira el pla d’estudis de cada grau a diferents universitats, ves a fer una visita guiada per les seves instal·lacions i serveis, valora el rati d’alumnes per classe, les possibilitats que et dona la universitat de fer una estada a l’estranger, el volum de pràctiques que faràs, etc. Aquestes coses poden tenir més valor que una nota de tall molt alta.

Però sobretot, no deixis que t’atabalin totes aquestes xifres! Analitza bé totes les opcions, marca’t uns objectius i esforça’t per aconseguir el que vols.

Preparats, llestos… universitat!: tot el que et cal saber per anar a la Universitat. Si encara no ho has fet, registra’t al web i no te’n perdràs ni una! A més, si et registres abans del juliol del 2018 podràs guanyar un salt amb paracaigudes!

Encara no t’has registrat al web de Preparats?

Si vols gaudir de més consells i assessorament sobre què estudiar, la Selectivitat, la Preinscripció i molt més, registra’t i tindràs tots els els avantatges de formar part de la comunitat de Preparats!

Registra't

  • Pots escollir més d'una opció
Quan et registres, acceptes rebre la nostra newsletter per correu electrònic. Ei! Pensa-ho, potser t’encantarà tenir notícies nostres! Si no és així, pots cancel·lar la subscripció quan vulguis fent clic a l’enllaç del final de qualsevol dels correus.

Deixa un comentari