T’aconsellem que tinguis molt en compte les ponderacions a l’hora de triar quina matèria de modalitat esculls per a la fase general de la Selectivitat i quines esculls en cas que facis la fase específica. Una mala decisió et podria fer baixar la teva nota d’accés a la universitat!

Per decidir-te, has de consultar la taula de ponderacions de les universitats. Cada centre decideix quina importància dóna a uns coneixements o uns altres per estudiar els seus graus. Per tant, per exemple, una universitat concreta valorarà com a més important que t’hagis examinat de Biologia i no de Química, i una altra ho considerarà al revés.

Les assignatures que la universitat valora més (cadascuna és diferent), tenen una ponderació de 0.2 a la selectivitat. La resta d’assignatures es ponderen amb 0.1 punts. Per tant, si et trobes davant del dubte d’examinar-te d’una assignatura o d’una altra a la sele, pensa a quina universitat t’agradaria més estudiar.

  • Consulta les ponderacions 2018 de totes les universitats públiques catalanes i la UVic-UCC 
  • Consulta les ponderacions 2020 de totes les universitats públiques catalanes i la UVic-UCC 

 


Les ponderacions del 2020 canvien! Es reduiran dràsticament aquelles assignatures que ponderaven 0,1 a la fase específica de Selectivitat i, per contra, augmentaran les assignatures que ponderen 0,2. Més info sobre les ponderacions del 2020!

Com funcionen les ponderacions?

T’expliquem com es calcula la nota d’accés a la universitat amb un exemple pràctic:

Mitjana de Batxillerat + Nota de la fase general
+
Millor nota de la fase específica (ponderada per 0,1 o 0,2)
+
Segona millor nota de la fase específica (ponderada per 0,1 o 0,2)

0,6 x 7,6 + 0,4 x 6,8 = 7,28
+
0,2 x 6,8 = 1,36
+
0,2 x 7 = 1,4

10,04

imatge-taula

Exemple pràctic:

La Maria té una nota mitjana de batxillerat de 7,6 (60%). De la fase general de les PAU ha aconseguit un 6,8 (40%). Si la Maria volgués aturar el procés de les PAU aquí, tindria una nota d’accés a la universitat de 7,28. No és així. Va decidir fer la fase específica per augmentar la seva nota. Es va examinar de Història de l’Art, Llatí i Literatura Catalana, assignatures de les quals va obtenir les notes de 6’8, 4’5 i 7 respectivament. Per a la nota de la fase específica només li comptaran la primera i tercera notes, perquè són les dues més altes (i perquè mai es comptarà una nota inferior a 5). En aquest cas, les dues assignatures que comptaran, de les quals es va examinar la Maria, són ponderades amb un 0,2 a la universitat on vol accedir. Si es ponderessin amb un 0,1, hauríem de multiplicar les notes per aquest nombre i, per tant, obtindríem una nota més baixa. En aquest cas, la Maria ha obtingut una nota de 10,04 sobre 14.

Intenta pensar en això abans de triar les assignatures de la fase específica per examinar-te de les que es ponderin per 0,2 a la universitat on més desitges anar.

Encara no t’has registrat al web de Preparats?

Si vols gaudir de més consells i assessorament sobre què estudiar, la Selectivitat, la Preinscripció i molt més, registra’t i tindràs tots els els avantatges de formar part de la comunitat de Preparats!

Registra't

  • Pots escollir més d'una opció
Quan et registres, acceptes rebre la nostra newsletter per correu electrònic. Ei! Pensa-ho, potser t’encantarà tenir notícies nostres! Si no és així, pots cancel·lar la subscripció quan vulguis fent clic a l’enllaç del final de qualsevol dels correus.